Internet en veiligheid

Basiscursus Internet en Veiligheid

De basis cursus internet en veiligheid is voor iedereen die graag probleemloos deelneemt aan het internetverkeer. Voor iedereen die zijn bankzaken regelt, de mail raadpleegt en “en passant” nog even wat online inkopen wil doen op de pc, laptop, Tab, Ipad of mobiel.

In de basiscursus “Internet en veiligheid” gaan we in op het belang van veilig internetten en wat daarvoor nodig is. Afhankelijk van de voorkennis, kunnen we onderdelen van de basiscursus aanpassen of combineren met andere cursussen.

Onderwerpen die aan bod komen in de basiscursus

Wat is goed wachtwoord? En hoe onthoud je al die wachtwoorden?

Voor bijna elke toepassing op pc, mobiel of tab heb je tegenwoordig een wachtwoord nodig. Denk aan Facebook, Pinterest, Google+, Twitter, Instagram, maar natuurlijk ook gewoon aan je mail- en bank account. Het is verleidelijk om één wachtwoord te kiezen zodat u zich nooit kunt vergissen. In de basiscursus “Internet en veiligheid” leer je waarom dat niet aan te raden is en hoe je wèl wachtwoorden kunt verzinnen die safe zijn èn hoe je ze ook nog eens makkelijk onthouden kunt.

Waarom Software updates essentieel zijn

Je hebt ze vast wel eens zien voorbij komen, meldingen als “software X moet bijgewerkt worden”, of “er is een nieuwe update beschikbaar”. Wegklikken en doorgaan met waar je mee bezig was, is verleidelijk, maar wat is het risico wanneer je updates uitstelt? Wanneer je bewust of onbewust updates negeert, veroudert de betreffende software en is je computer of smartphone meer kwetsbaar voor virussen. In de cursus vertellen we je hoe je dit handig aan kunt pakken en wie je kan helpen wanneer je er alleen niet uitkomt.

Het belang van een back-up en de beste plek om die op te slaan

Mobiel kwijt, computer gecrasht? Het eerste wat je dan vaak te horen krijgt is “Je hebt toch wel een back-up gemaakt?” De eerste keer dat dit je overkomt weet je waarschijnlijk niet waar degene het over heeft. Jammer dan. Want met een back-up zorg je ervoor dat je een soort van reservebestand maakt met daarin alle waardevolle gegevens en programma’s. Vaak zullen dit je foto’s en video’s zijn, maar denk ook aan muziek, adressen van contactpersonen, mailwisseling, chats en documenten.

Heb je een webshop dan is een back-up van je complete website een voorwaarde voor jouw voortbestaan als ondernemer.  Wanneer je website uit de lucht gaat, vastloopt of gehackt wordt, zou je anders geen inkomen kunnen genereren.

Maar hoe werkt zoiets nou? En wat is nu eigenlijk Cloud back-up? Wat zijn mijn opties?

Valse email en spam

Anno 2018 is iedereen zich bewust van SPAM. Ongewilde mails die je inbox verstoppen. Maar ongewenste e-mails zijn dan wel hinderlijk, maar meestal niet gevaarlijk. Valse e-mailtjes waarmee de geadresseerde gemaand wordt tot het betalen van boetes, bekeuringen en openstaande bedragen bij incassobedrijven, zijn dat wel. Vooral omdat ze vaak bedrieglijk echt lijken, maar in werkelijkheid afkomstig zijn van internetcriminelen die uit zijn op je geld of ondertussen stiekem malware installeren op je computer.

In de basiscursus vertellen we hoe je alert kunt zijn op dergelijke mails. Daarnaast leer je in de cursus het verschil tussen de verschillende mailprogramma’s zoals bijvoorbeeld het verschil tussen Outlook en Gmail.

Cybercrime, da’s toch niks voor mij?

Massale internetaanvallen zoals de recente DDOS aanvallen, vallen onder Cybercrime. Het gaat om criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT. Het heet niet voor niets hightech criminaliteit. Criminelen slaan anoniem en heel massaal hun slag met gebruik van een heel netwerk aan computers en programma’s. Voor de één de “ver van mijn bed show”, voor de ander iets om wakker van te liggen.

In de basiscursus internet en veiligheid gaan we hier dieper op in. Moet je bang zijn voor Cybercrime? Is je bedrijf of ben je zelf interessant voor Cybercrime?

Hoe je virussen kunt voorkomen, herkennen en verwijderen

Net als verkoudheid en griep, kan je computer een virus oplopen. Het gaat hier uiteraard niet om een biologisch virus, maar om een klein programmaatje dat de boel in de war gooit. Hierdoor gaat je computer trager werken, kunnen bestanden zoek raken of niet meer geopend worden. Ook kan een virus ervoor zorgen dat jij ineens de bron bent van spam-mails. In het ergste geval word je hele harde schijf gewist of onbruikbaar. Virussen kun je dus maar beter voorkomen.

Bekende en beruchte virussen zijn meestal vermomd als onschuldige bijlage bij mail. Je klikt er op en bent meteen de pineut, vaak zonder dat je dat direct in de gaten hebt. Maar dit is lang niet het enige probleem. Onbeveiligde websites zijn zeer vatbaar voor virussen. Wanneer je een webshop beheert moet je de gegevens van je bezoekers, cliënten of klanten, kunnen waarborgen. Het is daarom heel belangrijk dat je zorgt voor een goede beveiliging.

In de basiscursus leer je hoe je een virus herkent en wat je kunt doen om virussen te voorkomen. Ook leer je wat je zelf kunt doen wanneer je een virus aantreft en wie jou helpen wanneer je er zelf niet uitkomt.

Veiligheid is voor desktop, tablet en smartphone belangrijk

Smartphone

Op dit moment is de smartphone de meest gebruikte tool om mee op het internet te gaan. Een smartphone maakt gebruik van zogenaamde apps. Die apps moet je regelmatig updaten. Maar er is veel meer waarop je moet letten.

Tablet

Voor de tablet geldt hetzelfde als voor de smartphone. Een tablet is eigenlijk een grote smartphone.

Computers

Voor computers, of het nu desktop of laptops zijn gelden nog meer regels. Je moet aan zaken denken als virus scanners, programma’s updaten, wachtwoorden etc.

In de media

Nederlanders ‘naïef’ over internetrisico’s en eigen digitale vaardigheden

Nederlanders onderschatten internetrisico’s en overschatten hun eigen capaciteiten om zich daartegen te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat deze maandag wordt gepubliceerd.

Nederlanders maken zich wel zorgen over internetveiligheid, maar doen daar vervolgens weinig mee. Een ruime meerderheid zegt (zeer) goed of zelfs uitstekend om te kunnen gaan met potentieel gevaarlijke situaties op internet. De onderzoekers noemen die houding van de Nederlanders „naïef”.

Het onderzoek is onderdeel van de campagne Alert Online, waarmee de NCTV sinds 2012 Nederlanders bewust wil maken van digitale risico’s. Jaarlijks wordt het cyberbewustzijn en de internetvaardigheden van Nederlanders onderzocht, voorafgaand aan twee campagneweken, die dit jaar deze maandag worden afgetrapt door demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

bron: NRC

U dacht een veilige wifi-verbinding te hebben? Vergeet het maar

Wifi-netwerken blijken een stuk minder veilig te zijn dan tot nu toe werd gedacht. De veelgebruikte beveiligingsstandaard WPA2 is volgens Belgische onderzoekers lek.

De nieuwe aanvalsmethode, die maandagochtend door de Belgische onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven werd gepresenteerd, werkt op alle modern beveiligde wifi-netwerken. De huidige standaard is WPA2, die tot nu toe werd beschouwd als veilig. Onderzoeker Mathy Vanhoef stelt dat ieder wifi-apparaat vermoedelijk kwetsbaar is.

Concreet betekent dit dat kwaadwillenden versleutelde informatie die over een wifi-netwerk wordt verstuurd kunnen onderscheppen en zo in theorie wachtwoorden, foto’s, creditinformatie of andere gevoelige data kunnen bemachtigen. De kwetsbaarheid ligt volgens de onderzoekers in de manier waarop een beveiligde verbinding tot stand wordt gebracht. Dit gebeurt via zogenoemde digitale sleutels. Als het goed is zetten verzender en ontvanger zo een privésnelweg aan waar derden niet bij kunnen. Het lukte Vanhoef en zijn collega Frank Piessens echter hierop in te breken.

brond: Volkskrant

Zet je wachtwoord in een kluis en maak het internet veiliger

De veiligheid op internet is grotendeels afhankelijk van wachtwoorden en dus van ons geheugen en onze verbeeldingskracht. Dat is problematisch. In deze aflevering van Red ‘t Web: drie manieren om betere wachtwoorden te kiezen.

Een jongen loopt in slobberbroek door een rommelige huiskamer, volgepropt met zware eikenhouten meubelen. Hij ploft neer op een enorme bank, trekt een zak chips open, zet de tv aan en zakt weg in een schijnbaar vegetatieve toestand. Iedere keer als ik de camerabeelden bekijk, ligt hij er nog steeds zo bij.

Op andere beelden gebeurt meer. Een man en vrouw lopen grappend door een gang in een uitgestorven kantoorgebouw. Zij legt haar hand een paar keer op zijn arm. Zouden ze een affaire hebben? Op een derde stream zie ik een lege kinderkamer. Nu, aan het begin van de middag, is het ledikant nog leeg. Over een paar uur zal er wel een kind in liggen.

De livebeelden zijn afkomstig van camera’s die mensen thuis of op kantoor hebben opgehangen. Het zijn zogenoemde ip-camera’s, die verbonden zijn met het internet. Twee maanden geleden kreeg ik een linkje toegestuurd naar insecam.org, een website die dit soort webcamstreams verzamelt. Toen werden ruim 70.000 streams aangeboden. Zo kunnen bijvoorbeeld de ouders van de jongen in slobberbroek vanaf hun werk zien wat zoonlief doet.

brond: De Correspondent