Sociale media

De basiscursus Internet en Veiligheid

Tijdens deze ongeveer 90 minuten lange cursus gaan we ondermeer in op de onderstaande punten. Tijdens de cursus is er ook ruimte voor vragen en actualiteiten rond veiligheid. Het is verstandig om voorafgaand aan de cursus eventuele aandachtspunten met ons te bespreken. Op die manier wordt de cursus aan jouw wensen aangepast. Het is daarnaast ook mogelijk om meerdere cursussen te combineren.

Wat zijn sociale media?

Met sociale media worden online netwerken bedoeld waar je informatie met andere gebruikers deelt. Bekende sociale media zijn Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram en Google+. Informatie die je met anderen deelt, kan bestaan uit foto’s, video’s, filmpjes en tekstberichten.

Wat kun je met sociale media doen?

Dankzij sociale media heb je podium op het internet waar de hele wereld naar kijkt. Of je nu een Tweet verstuurt, een foto deelt op Facebook of je cv bijhoudt op LinkedIn, familie, vrienden, collega’s en wildvreemden kunnen je volgen. Waarom moet ik mijn privacyinstellingen beheren op sociale media? Afhankelijk van je privacyinstellingen kunnen veel mensen bij de informatie die je op sociale media deelt. Je werkgever, ex-partner of een wildvreemde. Dat wil je niet altijd. Door je privacyinstellingen te beheren, houd je ongewenste meekijkers buiten de deur.

Kinderen en sociale media

Bekende sociale media zijn Facebook, Twitter en Instagram. Kinderen zijn heel actief op sociale media en delen soms hun hele leven. Met vrienden, maar door het open karakter van sociale media vaak ook (bewust of onbewust) met de hele wereld. Waarom moeten kinderen sociale media veilig gebruiken?
Op de sociale media kijkt de hele wereld mee. Zelfs een foto die jouw kind op Facebook met haar beste vriendin deelt, kan de wereld rondgaan als die vriendin de foto doorstuurt op Twitter. Foto’s of filmpjes die privé waren, worden zo publiek. Met alle gevolgen van dien.

Veiligheid is voor desktop, tablet en smartphone belangrijk

Smartphone

Op dit moment is de smartphone de meest gebruikte tool om mee op het internet te gaan. Een smartphone maakt gebruik van zogenaamde apps. Die apps moet je regelmatig updaten. Maar er is veel meer waarop je moet letten.

Tablet

Voor de tablet geldt hetzelfde als voor de smartphone. Een tablet is eigenlijk een grote smartphone.

Computers

Voor computers, of het nu desktop of laptops zijn gelden nog meer regels. Je moet aan zaken denken als virus scanners, programma’s updaten, wachtwoorden etc.

In de media

Nederlanders ‘naïef’ over internetrisico’s en eigen digitale vaardigheden

Nederlanders onderschatten internetrisico’s en overschatten hun eigen capaciteiten om zich daartegen te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat deze maandag wordt gepubliceerd.

Nederlanders maken zich wel zorgen over internetveiligheid, maar doen daar vervolgens weinig mee. Een ruime meerderheid zegt (zeer) goed of zelfs uitstekend om te kunnen gaan met potentieel gevaarlijke situaties op internet. De onderzoekers noemen die houding van de Nederlanders „naïef”.

Het onderzoek is onderdeel van de campagne Alert Online, waarmee de NCTV sinds 2012 Nederlanders bewust wil maken van digitale risico’s. Jaarlijks wordt het cyberbewustzijn en de internetvaardigheden van Nederlanders onderzocht, voorafgaand aan twee campagneweken, die dit jaar deze maandag worden afgetrapt door demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

bron: NRC

U dacht een veilige wifi-verbinding te hebben? Vergeet het maar

Wifi-netwerken blijken een stuk minder veilig te zijn dan tot nu toe werd gedacht. De veelgebruikte beveiligingsstandaard WPA2 is volgens Belgische onderzoekers lek.

De nieuwe aanvalsmethode, die maandagochtend door de Belgische onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven werd gepresenteerd, werkt op alle modern beveiligde wifi-netwerken. De huidige standaard is WPA2, die tot nu toe werd beschouwd als veilig. Onderzoeker Mathy Vanhoef stelt dat ieder wifi-apparaat vermoedelijk kwetsbaar is.

Concreet betekent dit dat kwaadwillenden versleutelde informatie die over een wifi-netwerk wordt verstuurd kunnen onderscheppen en zo in theorie wachtwoorden, foto’s, creditinformatie of andere gevoelige data kunnen bemachtigen. De kwetsbaarheid ligt volgens de onderzoekers in de manier waarop een beveiligde verbinding tot stand wordt gebracht. Dit gebeurt via zogenoemde digitale sleutels. Als het goed is zetten verzender en ontvanger zo een privésnelweg aan waar derden niet bij kunnen. Het lukte Vanhoef en zijn collega Frank Piessens echter hierop in te breken.

brond: Volkskrant

Zet je wachtwoord in een kluis en maak het internet veiliger

De veiligheid op internet is grotendeels afhankelijk van wachtwoorden en dus van ons geheugen en onze verbeeldingskracht. Dat is problematisch. In deze aflevering van Red ‘t Web: drie manieren om betere wachtwoorden te kiezen.

Een jongen loopt in slobberbroek door een rommelige huiskamer, volgepropt met zware eikenhouten meubelen. Hij ploft neer op een enorme bank, trekt een zak chips open, zet de tv aan en zakt weg in een schijnbaar vegetatieve toestand. Iedere keer als ik de camerabeelden bekijk, ligt hij er nog steeds zo bij.

Op andere beelden gebeurt meer. Een man en vrouw lopen grappend door een gang in een uitgestorven kantoorgebouw. Zij legt haar hand een paar keer op zijn arm. Zouden ze een affaire hebben? Op een derde stream zie ik een lege kinderkamer. Nu, aan het begin van de middag, is het ledikant nog leeg. Over een paar uur zal er wel een kind in liggen.

De livebeelden zijn afkomstig van camera’s die mensen thuis of op kantoor hebben opgehangen. Het zijn zogenoemde ip-camera’s, die verbonden zijn met het internet. Twee maanden geleden kreeg ik een linkje toegestuurd naar insecam.org, een website die dit soort webcamstreams verzamelt. Toen werden ruim 70.000 streams aangeboden. Zo kunnen bijvoorbeeld de ouders van de jongen in slobberbroek vanaf hun werk zien wat zoonlief doet.

brond: De Correspondent