Cyber pesten op school

Het maakt niet uit of u een student, opvoeder, ouder van een kind of tiener of een lid van de gemeenschap bent. Iedereen heeft een rol bij het voorkomen van pesten op school, en de meeste mensen hebben direct of indirect deelgenomen aan, of zijn getuige geweest van of ervaren een vorm van pesten op scholen.

Er zijn verschillende soorten pesten die u moet kennen en er zijn verschillende manieren waarop opvoeders, scholen en ouders kunnen helpen pesten op school te stoppen.

Lees hieronder meer over de oorzaken en gevolgen van pesten, wat u moet doen als u of uw kind wordt gepest en maak kennis met de pestwetgeving.

Definitie van pesten

Pesten moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om als pesten te worden beschouwd. Dit zijn: malintentie, machtsevenwicht, herhaling, angst en provocatie. Pesten op school kan plaatsvinden op scholen, op de campus of buiten school, maar het is te wijten aan relaties die in schoolomgevingen zijn ontstaan.

Soorten pesten

1. Direct pesten en indirect pesten

Direct pesten is iets anders dan indirect pesten, omdat bij direct pesten direct contact is met degene die wordt gepest. Indirect mag niet.

Een voorbeeld van direct pesten is iets naar iemand gooien of kwetsende woorden naar hem schreeuwen. Een voorbeeld van indirect pesten is het verspreiden van geruchten over een klasgenoot.

2. Cyberpesten

Cyberpesten is elke vorm van pesten die online plaatsvindt. Dit kunnen kwetsende opmerkingen zijn op een persoonlijke site of misleidende privéberichten.

3. Lichamelijk pesten

Bij fysiek pesten gaat het altijd om fysiek contact met de ander. Dit kan hand in hand zijn, maar kan ook betekenen dat voorwerpen worden gegooid, struikelen of anderen worden uitgelokt om een ​​persoon lichamelijk letsel toe te brengen.

4. Emotioneel pesten

Emotioneel pesten omvat het gebruik van manieren om een ​​andere persoon emotionele pijn te doen. Dit kan inhouden dat je kwetsende dingen zegt of schrijft, ervoor zorgt dat anderen een groep vormen tegen een persoon, doelbewust negeert of geruchten verspreidt.

5. Seksueel pesten

Seksueel pesten verwijst naar elke vorm van pesten, op welke manier dan ook, die verband houdt met iemands geslacht of seksualiteit. Voorbeelden zijn het dwingen van iemand tot intieme handelingen, het maken van seksuele opmerkingen of ongewenste aanrakingen.

6. Verbaal pesten

Verbaal pesten betekent het gebruik van elke vorm van taal om de ander leed te bezorgen. Voorbeelden zijn het gebruik van godslastering, kwetsende taal, negatief commentaar leveren op iemands uiterlijk, denigrerende termen gebruiken of plagen.

7. Pesten in het hoger onderwijs

Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat pesten stopt op de middelbare school, maar ook in het hoger onderwijs komt pesten nog steeds voor. Dit kan in vele vormen gebeuren en brengt speciale uitdagingen met zich mee omdat studenten in veel gevallen niet thuis wonen en alleen staan.

Veiligheid is voor desktop, tablet en smartphone belangrijk

Smartphone

Op dit moment is de smartphone de meest gebruikte tool om mee op het internet te gaan. Een smartphone maakt gebruik van zogenaamde apps. Die apps moet je regelmatig updaten. Maar er is veel meer waarop je moet letten.

Tablet

Voor de tablet geldt hetzelfde als voor de smartphone. Een tablet is eigenlijk een grote smartphone.

Computers

Voor computers, of het nu desktop of laptops zijn gelden nog meer regels. Je moet aan zaken denken als virus scanners, programma’s updaten, wachtwoorden etc.

In de media

Nederlanders ‘naïef’ over internetrisico’s en eigen digitale vaardigheden

Nederlanders onderschatten internetrisico’s en overschatten hun eigen capaciteiten om zich daartegen te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat deze maandag wordt gepubliceerd.

Nederlanders maken zich wel zorgen over internetveiligheid, maar doen daar vervolgens weinig mee. Een ruime meerderheid zegt (zeer) goed of zelfs uitstekend om te kunnen gaan met potentieel gevaarlijke situaties op internet. De onderzoekers noemen die houding van de Nederlanders „naïef”.

Het onderzoek is onderdeel van de campagne Alert Online, waarmee de NCTV sinds 2012 Nederlanders bewust wil maken van digitale risico’s. Jaarlijks wordt het cyberbewustzijn en de internetvaardigheden van Nederlanders onderzocht, voorafgaand aan twee campagneweken, die dit jaar deze maandag worden afgetrapt door demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

bron: NRC

U dacht een veilige wifi-verbinding te hebben? Vergeet het maar

Wifi-netwerken blijken een stuk minder veilig te zijn dan tot nu toe werd gedacht. De veelgebruikte beveiligingsstandaard WPA2 is volgens Belgische onderzoekers lek.

De nieuwe aanvalsmethode, die maandagochtend door de Belgische onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven werd gepresenteerd, werkt op alle modern beveiligde wifi-netwerken. De huidige standaard is WPA2, die tot nu toe werd beschouwd als veilig. Onderzoeker Mathy Vanhoef stelt dat ieder wifi-apparaat vermoedelijk kwetsbaar is.

Concreet betekent dit dat kwaadwillenden versleutelde informatie die over een wifi-netwerk wordt verstuurd kunnen onderscheppen en zo in theorie wachtwoorden, foto’s, creditinformatie of andere gevoelige data kunnen bemachtigen. De kwetsbaarheid ligt volgens de onderzoekers in de manier waarop een beveiligde verbinding tot stand wordt gebracht. Dit gebeurt via zogenoemde digitale sleutels. Als het goed is zetten verzender en ontvanger zo een privésnelweg aan waar derden niet bij kunnen. Het lukte Vanhoef en zijn collega Frank Piessens echter hierop in te breken.

brond: Volkskrant

Zet je wachtwoord in een kluis en maak het internet veiliger

De veiligheid op internet is grotendeels afhankelijk van wachtwoorden en dus van ons geheugen en onze verbeeldingskracht. Dat is problematisch. In deze aflevering van Red ‘t Web: drie manieren om betere wachtwoorden te kiezen.

Een jongen loopt in slobberbroek door een rommelige huiskamer, volgepropt met zware eikenhouten meubelen. Hij ploft neer op een enorme bank, trekt een zak chips open, zet de tv aan en zakt weg in een schijnbaar vegetatieve toestand. Iedere keer als ik de camerabeelden bekijk, ligt hij er nog steeds zo bij.

Op andere beelden gebeurt meer. Een man en vrouw lopen grappend door een gang in een uitgestorven kantoorgebouw. Zij legt haar hand een paar keer op zijn arm. Zouden ze een affaire hebben? Op een derde stream zie ik een lege kinderkamer. Nu, aan het begin van de middag, is het ledikant nog leeg. Over een paar uur zal er wel een kind in liggen.

De livebeelden zijn afkomstig van camera’s die mensen thuis of op kantoor hebben opgehangen. Het zijn zogenoemde ip-camera’s, die verbonden zijn met het internet. Twee maanden geleden kreeg ik een linkje toegestuurd naar insecam.org, een website die dit soort webcamstreams verzamelt. Toen werden ruim 70.000 streams aangeboden. Zo kunnen bijvoorbeeld de ouders van de jongen in slobberbroek vanaf hun werk zien wat zoonlief doet.

brond: De Correspondent