Winkelen op het intrnet

De basiscursus Internet en Veiligheid

Tijdens deze ongeveer 90 minuten lange cursus gaan we ondermeer in op de onderstaande punten. Tijdens de cursus is er ook ruimte voor vragen en actualiteiten rond veiligheid. Het is verstandig om voorafgaand aan de cursus eventuele aandachtspunten met ons te bespreken. Op die manier wordt de cursus aan jouw wensen aangepast. Het is daarnaast ook mogelijk om meerdere cursussen te combineren.

Wachtwoorden

Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Een sterk wachtwoord is niet te raden en bovendien moeilijk te kraken door een computer. Maar wat is nu een goed wachtwoord? En hoe onthou je al die wachtwoorden?

Software updaten

Tijdens het updaten wordt een computerprogramma of app bijgewerkt naar de nieuwste versie van dat programma. Of een update handmatig of automatisch plaatsvindt, kun je zelf instellen op je computer, tablet of smartphone. Als je computerprogramma’s zijn bijgewerkt naar de laatste versie loop je het minste kans op virussen. Een virus maakt namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van programma´s. Hoe pak je dit nu handig aan? Wie kan mij daarbij helpen?

Het belang van een backup

Een back-up is een kopie van de bestanden die op je computer, tablet of smartphone staan. Zoals vakantiefoto’s -en video’s, muzieknummers, e-mails, tekstbestanden en belastingaangiften. Maar zeker ook van websites en misschien wel je internet winkel, je inkomen dus. Maar hoe werkt zoiets nou? En wat is nu eigenlijk Cloud backup? Wat zijn mijn opties?

Nepmail en SPAM

Iedereen ontvangt wel eens een e-mail van een onbekende afzender, of met inhoud die je niet verwacht, of waar je niet om hebt gevraagd of die op een andere manier vreemd is. Het gaat dan meestal om een nepmail. Criminelen gebruiken nepmails om je geld afhandig te maken of om stiekem een kwaadaardig programma te installeren op je computer. Waar moet je dan op letten bij e-mail? Wat is het verschil tussen Outlook en bijvoorbeeld Gmail?

Cybercrime

Cybercrime, ook wel high-tech crime genoemd, is criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT. Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is cybercrime zeer aantrekkelijk voor criminelen, omdat ze meer slachtoffers kunnen benaderen en minder kans hebben om gepakt te worden. Moet je bang zijn voor Cybercrime? Is je bedrijf of ben je zelf interessant voor Cybercrime?

Voorkom en herken virussen

Een virus is een klein programma dat de werking van je computer verstoort. Een virus kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen, je e-mailprogramma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige bijlage, zoals een foto of geluidsbestand. Maar dit is lang niet het enige probleem. Websites zijn zeer vatbaar voor virussen, die moeten dus goed beveiligd zijn. Hoe herken je een virus? Wie kan mij helpen?

Veiligheid is voor desktop, tablet en smartphone belangrijk

Smartphone

Op dit moment is de smartphone de meest gebruikte tool om mee op het internet te gaan. Een smartphone maakt gebruik van zogenaamde apps. Die apps moet je regelmatig updaten. Maar er is veel meer waarop je moet letten.

Tablet

Voor de tablet geldt hetzelfde als voor de smartphone. Een tablet is eigenlijk een grote smartphone.

Computers

Voor computers, of het nu desktop of laptops zijn gelden nog meer regels. Je moet aan zaken denken als virus scanners, programma’s updaten, wachtwoorden etc.

In de media

Nederlanders ‘naïef’ over internetrisico’s en eigen digitale vaardigheden

Nederlanders onderschatten internetrisico’s en overschatten hun eigen capaciteiten om zich daartegen te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat deze maandag wordt gepubliceerd.

Nederlanders maken zich wel zorgen over internetveiligheid, maar doen daar vervolgens weinig mee. Een ruime meerderheid zegt (zeer) goed of zelfs uitstekend om te kunnen gaan met potentieel gevaarlijke situaties op internet. De onderzoekers noemen die houding van de Nederlanders „naïef”.

Het onderzoek is onderdeel van de campagne Alert Online, waarmee de NCTV sinds 2012 Nederlanders bewust wil maken van digitale risico’s. Jaarlijks wordt het cyberbewustzijn en de internetvaardigheden van Nederlanders onderzocht, voorafgaand aan twee campagneweken, die dit jaar deze maandag worden afgetrapt door demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

bron: NRC

U dacht een veilige wifi-verbinding te hebben? Vergeet het maar

Wifi-netwerken blijken een stuk minder veilig te zijn dan tot nu toe werd gedacht. De veelgebruikte beveiligingsstandaard WPA2 is volgens Belgische onderzoekers lek.

De nieuwe aanvalsmethode, die maandagochtend door de Belgische onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven werd gepresenteerd, werkt op alle modern beveiligde wifi-netwerken. De huidige standaard is WPA2, die tot nu toe werd beschouwd als veilig. Onderzoeker Mathy Vanhoef stelt dat ieder wifi-apparaat vermoedelijk kwetsbaar is.

Concreet betekent dit dat kwaadwillenden versleutelde informatie die over een wifi-netwerk wordt verstuurd kunnen onderscheppen en zo in theorie wachtwoorden, foto’s, creditinformatie of andere gevoelige data kunnen bemachtigen. De kwetsbaarheid ligt volgens de onderzoekers in de manier waarop een beveiligde verbinding tot stand wordt gebracht. Dit gebeurt via zogenoemde digitale sleutels. Als het goed is zetten verzender en ontvanger zo een privésnelweg aan waar derden niet bij kunnen. Het lukte Vanhoef en zijn collega Frank Piessens echter hierop in te breken.

brond: Volkskrant

Zet je wachtwoord in een kluis en maak het internet veiliger

De veiligheid op internet is grotendeels afhankelijk van wachtwoorden en dus van ons geheugen en onze verbeeldingskracht. Dat is problematisch. In deze aflevering van Red ‘t Web: drie manieren om betere wachtwoorden te kiezen.

Een jongen loopt in slobberbroek door een rommelige huiskamer, volgepropt met zware eikenhouten meubelen. Hij ploft neer op een enorme bank, trekt een zak chips open, zet de tv aan en zakt weg in een schijnbaar vegetatieve toestand. Iedere keer als ik de camerabeelden bekijk, ligt hij er nog steeds zo bij.

Op andere beelden gebeurt meer. Een man en vrouw lopen grappend door een gang in een uitgestorven kantoorgebouw. Zij legt haar hand een paar keer op zijn arm. Zouden ze een affaire hebben? Op een derde stream zie ik een lege kinderkamer. Nu, aan het begin van de middag, is het ledikant nog leeg. Over een paar uur zal er wel een kind in liggen.

De livebeelden zijn afkomstig van camera’s die mensen thuis of op kantoor hebben opgehangen. Het zijn zogenoemde ip-camera’s, die verbonden zijn met het internet. Twee maanden geleden kreeg ik een linkje toegestuurd naar insecam.org, een website die dit soort webcamstreams verzamelt. Toen werden ruim 70.000 streams aangeboden. Zo kunnen bijvoorbeeld de ouders van de jongen in slobberbroek vanaf hun werk zien wat zoonlief doet.

brond: De Correspondent